Nasıl hamile kalabilirim? Bir çok çift, evlilik sonrası hamile kalmak için çeşitli yöntemler denemekte. Günümüzde her ne kadar hızlı şekilde gebelik yaşayanlar olsa da, gerekli denemeleri yapıp hamile kalamayan çok sayıda kadın bulunmakta. Uzmanlar genellikle 1 yıl boyunca düzenli ilişki yaşanmasına rağmen bebek olmaması halinde alternatif çözümlere yönlendirmekte. Peki bu doğru mu? Hamile kalmak için ne yapmalı? Bu yazımız, 1,5 yıla yakın süre ilişki yaşayıp hamile kalamayan fakat 1,5 yıl sonunda doğal yolla gebe kalan bir kadının deneyimlerinden faydalanılarak hazırlanmıştır.
İlişki Yaşayıp Bebek Olmuyorsa Ne Yapmalı?
Düzenli olarak ilişki yaşanmasına rağmen eğer bebek olmuyorsa öncelikli olarak çiftlerin bir takım testler yaptırması gerekmektedir. Bu testler hem kadın hem de erkekler tarafından yapılmalı. Bebeğin olmamasının ana sebebinin bulunması, o sorunun çözümüyle birlikte bebek sahibi olmanızı kolaylaştıracaktır. Peki nedir bu testler? Bebek olmuyorsa kadınlar hangi testleri yaptırmalı? Erkekler hangi testleri yaptırmalı?
Erkekler İçin Yapılması Gereken Testler:
- Spermiyogram Testi: Erkekler öncelikle spermiyogram testi yaptırmalıdır. Spermiyogram testi sonucunda sperm sayısı, sperm kalitesi, sperm morfolojisi gibi değerlere bakılarak bebek için herhangi bir sorun olup olmadığına bakılmalıdır. Erkeklerde sperm kalitesi ve sperm morfolojisi sık görülen sebepler arasındadır. Doktor önerileri ve takviye gıdalar ile aşılabilen problemlerdir.
- Varikosel Testi: Erkekler için yapılması gereken ve önerilen bir diğer test ise Varikosel’dir. Ultrason ile testisler kontrol edilir. Varikosel olması halinde tedavi edilerek çözüme kavuşturulur. Varikosel olan erkeklerde testislerde şişme ve büyüme meydana gelebilir. Üroloji uzmanı tarafından el ile muayene edilmesi de yine tavsiye edilir.
Kadınlar İçin Yapılması Gereken Testler:
Hamileliğe engel olabilecek sorunların çözümü için öncelikli olarak jinekolojik muayene gerekmektedir. Ardından doktor tarafından bazı testler istenmektedir. Hamile kalamıyorum, hangi testleri yaptırmalıyım? Sorusuna yanıt arıyorsanız bu kısımdan hangi testleri yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
- Hormon Testleri: AMH, FSH, LH, Prolaktin, Estradiol, Progesteron, TSH mutlaka bakılması gereken hormon testleridir. Sonuçları uzman doktor tarafından yorumlanmalıdır.
- Rahim Filmi (HSG): Sık yaşanan durumlardan biri de kanalların tıkalı olması. Spermin doğru bölgeye gitmesine sağlayan kanalların tıkalı olması gebeliğe engel olabilir. Bir çok kişide meydana gelen bu durumu öğrenmek için HSG rahim filmi çekilerek kanalların tıkalı olup olmadığına bakılır. Kanallar tıkalı ise açılır.
Hem erkek hem de kadın tarafından yapılan testler sonucunda olası problemler görülüyorsa, problemin çözümü için tedavi süreci başlatılır. Unutulmamalıdır ki hiç bir problem olmaması, kesin olarak bebek olacağı anlamını taşımaz. Bazı durumlarda her iki tarafta da tüm değerler normal olmasına rağmen bebek olmayabilir. Bu aşamada neler yapabileceğiniz hakkında sizin için güzel bir tavsiye listesi hazırladık. Eğer siz de neden hamile kalamıyorum? Hamile kalmak için neler yapılabilir? diye merak ediyorsanız tavsiyelerimize mutlaka göz atın. Tavsiye listemiz sayesinde hamile kalmanız mümkün.
Hamile Kalmak İçin Neler Yapılabilir?
1- Yumurtlama Günü Takibi
Bir kadının gebe kalabilmesi için ilişkiye yumurtlama döneminde girmesi gerekmektedir. Bu yüzden hamile kalmak için yumurtlama günü hesaplama yapmanız gerekmektedir. Yumurtlama günü nasıl hesaplanır? Yumurtlama gününü hesap etmek için mobil uygulamalar olsa da aslında en doğru günü kendiniz hesaplamalısınız. Yumurtlama, adet kanamasının gerçekleştiği günü takip eden 14. gün gerçekleşir. Her ne kadar yumurtlama günü hesap etseniz de yumurtlama haftası büyük önem taşır. Yumurtlama haftasında gün aşırı (2 günde bir) mutlaka ilişkiye girmelisiniz.
2- Ovülasyon Testi
Bir çok kadının haberdar olmadığı Ovülasyon Testi, yumurtlama gününüzü size gösteren, evde uygulayabileceğiniz pratik bir testtir. Yumurtlama testi olarak da bilinir. Testin kullanım amacı, yumurtlama gününe en yakın zamanda ilişkiye girerek hamilelik ihtimalini kuvvetlendirmektir. Haftada 2-3 kez düzenli olarak ilişkiye girmeniz halinde ovülasyon testine ihtiyaç duymayabilirsiniz fakat işinizi sağlama almak için ovülasyon testlerinden faydalanabilirsiniz.
3- Çatlatma İğnesi
Yumurtlama dönemini yakalamaktan endişe edenler için çatlatma iğnesi kusursuz bir çözüm sunar. İlişkiden 36 saat önce yapılan çatlatma iğnesi, yumurtanın olgunlaşmasını ve çatlamasını sağlar. Doktor tarafından önerilen takvim planı ve zaman dilimi içerisinde yapılmalıdır.
4- İlişki Öncesi ve Sonrası Duş Almak
Sık yapılan hatalardan biri de ilişki öncesi ve sonrası duş almak. İlişkiye girmeden önce bir çok birey hijyen açısından duş almaktadır. Fakat hamile kalmak için ilişkiden önce duş almak ve vajinal bölgenin yıkanmazı, vajen pH’ını değiştirmekte ve gebelik ihtimalini zayıflatmaktadır. Aynı şekilde kadının ilişkiden sonra duş alması, spermin ortamdan uzaklaşmasına ve yaşama şansını azaltmasına neden olur. Bu yüzden ilişkiden önce ve sonra duşa girmemeniz tavsiye edilir.
5- Hamile Kalma Pozisyonu
Hamile kalmak için en iyi pozisyon hangisi ise onu uygulamalısınız. Bazı pozisyonlar hamile kalmak için uygun olmayabilir. Hamile kalmak için erkeğin üstte, kadının altta olduğu pozisyonu tercih etmelisiniz. Bu pozisyon hamile kalma pozisyonu olarak da bilinir. Ek olarak bacakların omuzda olduğu pozisyon ve doggy pozisyonları da yine hamile kalmak için önerilen pozisyonlardır.
6- Kendinizi İlişkiye Hazırlayın!
Hamile kalamamanın en önemli sebeplerinden biri de kadının veya erkeğin kendini ilişkiye hazırlamadan ilişki yaşaması. Acele edilmesi olarak da belirtebiliriz. İlişki sırasında kadının ilişkiye hazır olması büyük önem taşır. Kadının rahatlaması, ilişkiyi arzu etmesi, vajinanın gevşemesi ve bunu takip eden aşamada vajinadan gelecek sıvı, ilişkinin gebelikle sonuçlanma ihtimalini arttırır. Ön sevişmeyi uzun tutmak ve erkeğin kadını rahatlatarak birleşmeyi sağlaması, dikkat edeceğiniz hususlar arasında olmalı.
7- Vazelin, Kayganlaştırıcı Jel Kullanımı!
İlişki sırasında vazelin ve kayganlaştırıcı jel kullanımı gebeliği engelleyebilir. Bu yüzden ilişki sırasında vazelin, kayganlaştırıcı jel ve benzeri ürünler kullanmayın. Genellikle bir önceki maddede belirttiğimiz sebeplere dayalı olarak bu ürünler kullanılmaktadır. İlişkide ön sevişmeyi uzun tutmak, vazelin veya kayganlaştırıcı jel kullanmaya ihtiyaç bırakmayacaktır.
8- İlişki Sonrası Pozisyon!
İlişki sonrası hemen yataktan kalkmak yerine bir süre ayaklarınızı karşıya ve yukarıya doğru kaldırıp, altını yastıkla destekleyerek yukarıda tutmak faydalı olabilmektedir. Bu pozisyonu uygularken kalçanızın altına da bir minder koyarak destekleyebilirsiniz. Gebe kalamıyorsanız denemekten asla zarar gelmeyecek bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Yaklaşık 30-45 Dakika bu pozisyonda kalmanız yeterlidir.
9- Vitamin ve Gıda Takviyeleri!
Gebeliği etkileyecek önemli etkenlerden biri de beslenme, vitaminler ve gıda takviyeleridir. Hiç azımsanmayacak kadar önemli olan vitaminler, doğru kullanım ile birlikte gebeliğin pozitif olmasına sebep olabilir. Doktor kontrolü ile birlikte almanız gereken vitaminleri almanız önerilir. Sadece kadınlar için değil, hem kadın hem erkek tarafından tercih edilmelidir.
10- Psikolojinin Önemi
Uzmanlar hamile kalamamanın sebepleri arasında psikolojik durumları da göstermektedir. Bireylerin bebek için ilişki planlaması yapması, ilişkiye belirledikleri gün ve saat içerisinde isteksiz ve zorlama ile girmesi gebeliği olumsuz etkilemektedir. Planlama takviminde gebe kalamayan bir çok kadının planlamayı bırakarak planlama yapmadığı dönemde gebe kaldığı tespit edilmiştir. Bu yüzden ilişkiyi neden olmuyor psikolojisinden uzaklaşarak rahat şekilde yaşamanız, hamilelik ihtimalini kuvvetlendirecektir.
Eğer nasıl hamile kalabilirim veya hamile kalmak için neler yapılabilir sorusuna yanıt arıyorsanız listemize göz atabilirsiniz.